Renovering av lägenhet

Som bostadsrättshavare har du ett relativt stort mått av frihet att efter eget tycke renovera lägenheten som hör till din bostadsrätt, särskilt beträffande det som kallas ytskikt, dvs. målning och tapetsering av väggar, tak och golv. I vissa fall har du även en skyldighet att renovera lägenheten så det inte finns risk för annans säkerhet eller risk för skador på andra. Bestämmelser om renovering och underhållsskyldighet finns främst i 41-43 §§ i föreningens stadgar. 

Under en renovering gäller fortfarande föreningens ordningsregler beträffande ljud samt förbud mot förvaring av föremål i trapphuset mm. En bostadsrättshavare som anlitar hantverkare ansvarar enligt 45 § i föreningens stadgar även för att hantverkarna följer föreningens ordningsregler. 

För arbeten som är mer genomgripande och innefattar större ombyggnationer, det vill säga ingrepp i bärande konstruktion och fasta installationer som vatten, avlopp eller ventilation, krävs styrelsens godkännande. Renoveringar av kök och badrum kan hamna i denna kategori. Det kan även krävas en bygganmälan till Stockholms stad ifall ombyggnationer inomhus berör bärande konstruktioner eller avsevärt påverkar planlösningen. 

Vid behov av vattenavstängning ska det i god tid kommuniceras till styrelsen och anslås till övriga boende som berörs senast tre (3) dagar innan avstängningen. Tiden som vattnet stängs av ska hållas till ett absolut minimum och eventuella kostnader för vattenavstängningen debiteras den medlem som begär åtgärden.

Vår hiss är känslig och det är därför att stor vikt att skyddsskynken används vid transport av byggmaterial. Tänk på att vid behov även täcka golvet i entrén och på aktuellt våningsplan.

 

Utdrag ur föreningens Stadgar:

41 § Vanvård
"Om bostadsrättshavaren försummar sitt ansvar för lägenhetens skick i sådan utsträckning att annans säkerhet äventyras eller att det finns risk för omfattande skador på annans egendom har föreningen, efter rättelseanmaning, rätt att avhjälpa bristen på bostadsrättshavarens bekostnad."

42 § Tillbyggnad
"Anordningar såsom markiser, balkonginglasning, belysningsarmaturer, solskydd, parabolantenner etc. får monteras på husets utsida endast efter styrelsens skriftliga godkännande. Bostadsrättshavaren svarar för skötsel och underhåll av sådana anordningar. Om det behövs för husets underhåll eller för att fullgöra myndighetsbeslut är bostadsrättshavaren skyldig att, efter uppmaning från styrelsen, demontera anordningar."

43 § Ombyggnad
"Bostadsrättshavaren får företa förändringar i lägenheten. Följande åtgärder får dock inte företas utan styrelsens tillstånd:
1. ingrepp i bärande konstruktion,
2. ändring av befintlig ledning för avlopp, värme, gas eller vatten, eller
3. annan väsentlig förändring av lägenheten
Styrelsen får endast vägra tillstånd om åtgärden är till påtaglig skada eller olägenhet för föreningen eller annan medlem. Bostadsrättshavaren svarar för att erforderliga myndighetstillstånd erhålls. Förändringar ska alltid utföras på ett fackmannamässigt sätt."

45 § Sundhet, ordning och gott skick
"Bostadsrättshavaren är skyldig iaktta allt som fordras för att bevara sundhet, ordning och gott skick inom eller utom huset samt rätta sig efter föreningens ordningsregler. Detta gäller även för den som hör till hushållet, gästar bostadsrättshavaren eller som utför arbete för bostadsrättshavarens räkning.
Hör till lägenheten mark, förråd, garage eller annat lägenhetskomplement ska bostadsrättshavaren iaktta sundhet, ordning och gott skick även i fråga om sådant utrymme.
Ohyra får inte föras in i lägenheten."